Всяка голяма община у нас осъществява видеонаблюдение на редица ключови локации

...
Всяка голяма община у нас осъществява видеонаблюдение на редица ключови локации
Коментари Харесай

Ще има ли достъп МВР до камерите по мега проекта за видеонаблюдение на Община Пловдив?

Всяка огромна община у нас осъществява видеонаблюдение на редица основни местоположения на територията си. С напредването на технологиите, опциите за наблюдението стават от ден на ден, по-модерни и дават възможност дори да се индивидуализира персонално всеки преминаващ в обсега на записващо устройство. 
Прочетете още
Във връзка с това Община Пловдив анонсира преди два месеца за плана си за слагане на съвременни камери от най-ново потомство, които ще имат и лицево различаване. Предвижда се те да бъдат ситуирани на десетки места в Пловдив за предварителна защита на престъпността и противообществените прояви. Ще бъдат включени и камери за скорост. 

Поръчката за огромно създаване на видеонаблюдение евентуално ще бъде на инженеринг. В нея ще се заложи и центъра за наблюдаване, като в него ще се интегрират и всички останали общински камери. 

Преди публичната поръчка да бъде обявена обаче стана ясно, че най-малко съгласно Комисията за отбрана на персоналните данни, непрекъснат достъп до тези камери няма да може да бъде възложен на полицията. Изключение се прави единствено за предоставяне на съответен запис, само че не може Министерство на вътрешните работи да разполага с непрекъснат и свободен достъп до общинските камери. 

" От една страна, когато органите на Министерство на вътрешните работи изискват записи от системата за видеонаблюдение на общината, тяхното съображение за приемане на записите е точно упражняването на пълномощията им по попречване, следствие, откриване или наказателно гонене на закононарушения или осъществяване на санкции, в това число предотвратяване от закани за публичния ред и сигурност и тяхното попречване. От друга страна обаче, правното съображение на Общината за предаване на изисканите записи, е спазването на законовото ѝ обвързване да сътрудничи на правоприлагащите органи. В практиката то постоянно произтича от наредбата на член 159, алинея 1 от Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), когато с разпореждане органите на досъдебното произвеждане (каквито са проверяващите полицаи) изискват предаването на предмети, бумаги, компютърни осведомителни данни и други данни, които могат да имат значение за съответното дело ", показват от КЗЛД, които са излезли със мнение по тематиката.

Това постанова извода, че общината и органите на Министерство на вътрешните работи обработват персоналните данни за разнообразни цели и на разнообразни правни учредения, което обуславя и функциите им на независими админи

Според правния разбор и прегледът на относимото законодателството (НПК, ЗМВР и ЗМСМА) към сегашния миг липсва правно съображение за даване на претенции  от полицията за непрекъснат достъп до системата за видеонаблюдение на дадена община.

Действащата нормативна уредба позволява даването единствено на съответни записи, изискани по надлежния ред, достъпът до които се реализира според избрани критерии като например дата, час, място и пр . Тези критерии способстват за гарантиране на правилата за ограничаване на задачите и свеждане на данните до най-малко по член 5 от ОРЗД. Те дават отговор и на изискванията за откриване на данни, залегнали в съобр. 22 на Директива (ЕС) 2016/680, съгласно което настояванията за откриване на данни, изпратени от обществените органи, следва постоянно да бъдат в писмена форма, да са обосновани и да засягат единствено обособени случаи и не следва да се отнасят до целия указател с персонални данни или да водят до свързване на регистри с персонални данни.

С други думи, в случай че законодателството не бъде променено, полицията няма да има свободен и непрекъснат достъп до системата от камери на Община Пловдив. Въпреки това най-малко преди няколко години в Общинския център за наблюдаване в Пловдив имаше дежурен служител на реда, което наподобява е в прорез на законодателството. 

Всичко това обаче може да се промени, в случай че бъдат въведени законови промени. Такива се обмислят по отношение на все по-разширяващата се мрежа от видеонаблюдение в огромните градове и всички нарушавания на публичния ред и на разпоредбите за придвижване, които могат да бъдат разкрити посредством потреблението на общинските камери. 

Освен това, даже да се изиска оторизации достъп до съответен запис, все още мъчно по съденбни каузи се прибощават видеозаписи и постоянно не биват одобрявани за доказателствен материал. 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР